“B vine de la Bîrlădeanu”
Pe Ion B. il stiti din mass-media. S-a vorbit despre el in 2007 si mai mult dupa 2009 cand a aparut documentarul de la HBO “Lumea vazuta de Ion B.” Pana sa-l intalnesc stiam ca e un artist roman, de ‘ocupatie’ gunoier care a fost descoperit intr-o ghena de pe Calea Mosilor din Bucuresti impreuna cu o multime de colaje, veritabile creatii pop-art. Incepuse de prin ’80 sa tot decupeze si sa lipeasca poze din reviste. Am aflat ulterior ca mereu si-a dorit sa fie regizor si ca astea sunt filmele lui. Omul care l-a descoperit i-a oferit ocazia sa expuna colajele in Bucuresti, la Praga, Paris, Londra, Basel, Copenhaga. Mai multe nu stiam si nici nu vazusem documentarul de la HBO. Vazusem pe net cateva colaje de-ale lui si o fotografie adevarata cu Ion B. langa Angelina J.
Imi facusem o idee.
Ne-am intalnit cu el duminica, in parculetul de la intersectia Maria Rosetti cu Dionisie Lupu. Atunci au inceput monoloagele lui Ion B. Primul lucru pe care ni l-a spus a fost ca in documentar doar 2 minute sunt adevarate. Restul e minciuna. Da, e adevarat ca a expus pe la Praga, la Londra cu Andy Warhol, ca s-a intalnit cu Angelina Jolie (care – apropos – e dura doar in filme, unde-si joaca rolul), dar nu in 2009 a devenit artist. E artist de cand se stie. La 16 ani a avut prima expozitie de desen la scoala. Mai tarziu viata a fost grea si a trebuit sa munceasca intr-o fabrica, ca gropar, paznic la Casa Poporului ba chiar a un moment dat a cantat la slujbe bisericesti cu un popa care tinea mult de tot la el. Tot timpul a fost ateu. A ajuns si la inchisoare pe vremea lui Ceausescu, vreo 3 luni. Totusi a avut noroc inainte de ’89 sa nu-i fi fost descoperite colajele. Zice ca avea grija sa le arate doar la oamenii destepti. Cu toate ca e poate la a prea multe bere, stie ce spune dar sare repede de la o idee la alta. Are multe de spus. La un moment dat ne arata ca stie cateva cuvinte straine – thank you, djenkue, parlo italiano. A ajuns si la Auschwitz, are poza de acolo. Spune si bancuri. Zice ca nu e bine ca Becali a ajuns parlamentar european. Actorul lui preferat e Clint Eastwood (pron. Istvud). Horatiu Malaele l-a pupat pe frunte si asta l-a onorat enorm. Popescu (galeristul care l-a descoperit) e baiat bun, dar acum nu mai are grija de el. Zilele trec cu sticle de bere si cu multe tigari. De bani face rost de la oamenii care-l viziteaza si de la clienti care-i cumpara lucrari. E prieten si cu un betiv care sta prin intersectie, dar nu accepta sa fie jignit de restul de vagabonzi. A tinut cateva discursuri la vernisajele din strainatate. Nu a spus el multe, dar lumea l-a aplaudat. Acum traieste intr-o boxa la subsol si ar mai vrea sa-l asculte lumea. S-a intors de unde a plecat.
Dupa calatorii, Ion Bîrlădeanu s-a ales cu numele prescurtat si cu realitatea impartita la doi. Acum traieste intre amintirea celebritatii si realitatea anonimatului.
In spatele personajului Ion B. e viata adevarata a lui Ion Bîrlădeanu.
Eu l-am gasit duminica la intersectia strazii Maria Rosetti cu Dionisie Lupu. Mi-a semnat un album de colaje intitulat “Fat Frumos cel Urat” pe care i l-am platit fara chitanta si am primit un discount generos. E prima mea investitie in arta.
∇